هوش هیجانی (همچنین به عنوان ضریب عاطفی یا EQ شناخته می شود) توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود به روش های مثبت برای کاهش استرس، برقراری ارتباط موثر، همدلی با دیگران، غلبه بر چالش ها و خنثی کردن تعارض است.
هوش هیجانی به شما کمک می کند تا روابط قوی تری ایجاد کنید، در مدرسه و کار موفق شوید و به اهداف شغلی و شخصی خود دست یابید. همچنین این مهارت می تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید، قصد را به عمل تبدیل نمایید و تصمیمات آگاهانه ای در مورد آنچه برای شما مهم است بگیرید.
در ادامه این مهارت را بیشتر توضیح خواهیم داد. مطالب بیشتر را می توانید با مراجعه به سایت مافینس مطالعه کنید.
4 مهارت کلیدی برای هوش هیجانی:
-
-
- خود مدیریتی: در این مورد می توانید احساسات و رفتارهای تکانشی را کنترل کنید، احساسات خود را به روش های سالم مدیریت نمایید، ابتکار عمل داشته باشید، به تعهدات خود عمل کنید و با شرایط در حال تغییر سازگار شوید.
- خودآگاهی: با خودآگاهی احساسات خود را می شناسید و پی خواهید برد که احساساتتان چگونه بر افکار و رفتار شما تأثیر می گذارد. علاوه بر این، نقاط قوت و ضعف خود را می شناسید و اعتماد به نفس خواهید داشت.
- آگاهی اجتماعی: با برخورداری از آگاهی اجتماعی از همدلی بهره مند خواهید شد. بدین معنی که می توانید احساسات، نیازها و نگرانی های افراد دیگر را درک کنید، نشانه های عاطفی را دریافت نمایید، از نظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان تشخیص دهید.
- مدیریت روابط: در صورتی که از مهارت مدیریت روابط بهره مند باشید می دانید چگونه روابط خوب را ایجاد و آنها را حفظ کنید، به وضوح ارتباط برقرار نمایید، الهام بخش دیگران باشید و آنها را تحت تاثیر قرار دهید. همچنین قادر خواهید بود در یک تیم به خوبی همکاری کنید و تعارض را مدیریت نمایید.
بیشتر بخوانید :اهمیت هوش هیجانی (EQ)
همانطور که می دانیم، این باهوش ترین افراد نیستند که موفق ترین یا کامل ترین افراد در زندگی هستند. احتمالاً افرادی را می شناسید که از نظر تحصیلی موفق هستند و در عین حال از نظر اجتماعی قادر به انجام وظایف خود نیستند و نمی توانند روابط خود را مدیریت کنند.
توانایی فکری یا بهره هوشی شما (IQ) به تنهایی برای کسب موفقیت در زندگی کافی نیست. IQ شما می تواند به شما کمک کند وارد دانشگاه شوید، اما این EQ شماست که به شما کمک می کند استرس و احساسات را هنگام مواجهه با امتحانات نهایی مدیریت کنید. IQ و EQ به صورت پشت سر هم وجود دارند و زمانی مؤثرتر هستند که یکدیگر را پشتیبانی کنند.
عملکرد شما در مدرسه یا محل کار با هوش هیجانی بالا می تواند به شما کمک کند تا پیچیدگی های اجتماعی محل کار را مرور کنید، دیگران را رهبری نمایید و به آنها انگیزه دهید و در حرفه تان برتری داشته باشید. در واقع، هنگامی که نوبت به سنجش نامزدهای شغلی مهم می رسد، اکنون بسیاری از شرکت ها هوش هیجانی را به اندازه توانایی فنی مهم ارزیابی کرده و قبل از استخدام از تست EQ استفاده می کنند.
اثرات هوش هیجانی
در صورتی که قادر نیستید احساسات خود را مدیریت کنید، احتمالاً استرس خود را نیز نمی توانید مدیریت نمایید. بنابراین این ناتوانی می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. استرس کنترل نشده فشار خون را بالا می برد، سیستم ایمنی را سرکوب می کند، خطر حملات قلبی و سکته را افزایش می دهد، به ناباروری کمک می کند و روند پیری را سرعت می بخشد. بنابراین اولین قدم برای بهبود هوش هیجانی، یادگیری نحوه مدیریت استرس است.
احساسات کنترل نشده و استرس نیز می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد و شما را در برابر اضطراب و افسردگی آسیب پذیر کند. در صورتی که نمی توانید احساسات خود را درک کنید، با آنها کنار بیایید یا احساسات خود را مدیریت نمایید، برای ایجاد روابط قوی نیز دچار مشکل خواهید شد. این به نوبه خود می تواند شما را دچار احساس تنهایی و انزوا کند و هر گونه مشکل سلامت روانی را تشدید نماید.
با درک احساسات خود و نحوه کنترل آنها، بهتر می توانید احساسات خود را بیان کرده و احساس دیگران را نیز درک کنید. این مهارت به شما این امکان را می دهد که به طور مؤثرتر با دیگران ارتباط برقرار کنید و روابط قوی تری هم در محل کار و هم در زندگی شخصی خود ایجاد نمایید.
هماهنگ بودن با احساسات یک هدف اجتماعی را دنبال می کند و شما را با افراد دیگر و دنیای اطرافتان مرتبط می کند. هوش اجتماعی شما را قادر می سازد دوست را از دشمن تشخیص دهید. علاقه فرد دیگری را نسبت به خود بسنجید، استرس را کاهش دهید، سیستم عصبی خود را از طریق ارتباطات اجتماعی متعادل کنید و احساس عشق و خوشحالی کنید.
تست Raven چیست و چه چیزی را اندازه گیری می کند؟
تست ریون یک تست روان سنجی است که شامل تکمیل ماتریس ها با انتخاب از میان گزینه های مختلف موجود است.
با انجام این تست به ظاهر ساده، ظرفیت آموزشی فرد مورد ارزیابی قرار می گیرد. بنابراین می توان نمره ای از توانایی پاسخ دهنده در استدلال و حل مسائل پیچیده را به دست آورد.
ماتریس های Raven برای ارزیابی «عامل G» هوش طراحی شده اند. این به عنوان توانایی حل مسائل پیچیده از طریق استدلال عقلانی بدون دخالت زبان، و در نتیجه بدون تأثیر گرفتن از پس زمینه آموزشی و فرهنگی فرد تخمین زده می شود.
تست Raven از چه چیزی تشکیل شده است؟
این آزمون شامل یک سری اشکال هندسی جهانی و قابل شناسایی است که میزان تحصیلات افراد را در نظر نمی گیرد. آموزش شفاهی منحصر به فرد است و برای تکمیل صحیح آن نیازی به توانایی نوشتاری یا گفتاری ندارد. این به سادگی شامل تکمیل یک ماتریس با یکی از عناصر یا الگوهای مشخص در میان پاسخ های مختلف موجود است.
تست Raven با توجه به محدوده سنی
محدوده سنی برای انجام تست Raven بسیار گسترده است. معمولا این تست را می توان از 4 سال تا 69 سال و 11 ماه انجام داد.
این آزمون آنچه را که اسپیرمن (1927) به عنوان استعداد آموزشی از آن یاد می کند، مورد اندازه گیری قرار می دهد. فعالیت آموزشی ذهنی مستلزم ایجاد حس بی نظمی، جستجوی آنچه آشکار نیست و همچنین بررسی بینش های جدید است. به طور خلاصه، معادل تجزیه و تحلیل الگوی روابط محرک های ارائه شده، جستجوی اینکه چه تغییرات یا روابطی بین آنها وجود دارد، و از آنجا در نظر گرفتن پاسخ صحیح از گزینه های ارائه شده، خواهد بود.
این وظایف با دشواری پیشرونده ارائه می شوند و به فرد ارزیابی شده اجازه می دهند در روش تفکیک آموزش ببینند.
چگونه تست Raven را انجام دهیم؟ کاربردهای اصلی
نمره به دست آمده در آزمون Raven را نمی توان به عنوان ارزش هوش کلی آزمودنی تفسیر کرد. زیرا تنها حوزه های خاصی از عملکرد شناختی را ارزیابی می کند.
این حوزه ها ارتباط نزدیکی با کارکردهای اجرایی (استدلال، برنامه ریزی، انعطاف پذیری شناختی، تصمیم گیری، انتزاع و غیره) دارند. پس به دلیل پتانسیل موجود آن، انجام این آزمون برای افرادی که این حوزه ها در آنها نقاط قوت یا ضعف هستند، توصیه نمی شود.
معمولا می توان این تست را به صورت فردی یا گروهی اجرا کرد که تطبیق پذیری را فراهم می کند. برای ارزیابی ظرفیت آموزشی در گروه ها (تحقیقات علمی، مؤسسات آموزشی، فرآیندهای انتخاب پرسنل و…..). همچنین در ارزیابی های فردی مانند مراکز ارزیابی شناختی ویا روان شناختی مفید است.
به طور خاص، آزمون های هوش وکسلر شامل یک آزمون فرعی در استدلال ادراکی یا حوزه استدلال سیال است. این آزمون دقیقاً بر اساس ماتریس های پیشرونده Raven انجام می شود. به این دلیل که ظرفیت آموزشی ارزیابی شده توسط آزمون Raven بسیار شبیه به آنچه تعریف شده است و به عنوان هوش سیال در نظر می گیرند. همچنین آن را به عنوان توانایی حل مسائل، استدلال و تفکر انعطاف پذیر تعریف می کنند.
چگونه تست Raven را تفسیر کنیم؟
نتایج آزمون ماتریس های پیشرونده Raven باید با توجه به زمینه های پزشکی، شخصی، شغلی و عاطفی بیمار و همچنین سطح انگیزه و تلاش او در طول برنامه آزمایش تفسیر کرد.
نمرات مستقیم، پاسخ های صحیحی هستند که مستقیماً در آزمون به دست می آیند. در نهایت به نمرات معمولی تبدیل می شوند که امکان طبقه بندی کیفی ظرفیت آموزشی آزمودنی را فراهم می کند.
علاوه بر این، امکان بررسی سن معادل نیز وجود دارد که میانگین سنی را بر حسب سال ها و ماه ها نشان می دهد. این واقعیت، تفسیر نمرات و معادل ها را برای آن دسته از افرادی که دانش کلی در مورد مفاهیم روان سنجی ندارند، تسهیل می کند.
سخن پایانی
هوش هیجانی مهارتی است که از طریق آن می توانید احساسات و عواطف خود را در خانه، مدرسه و یا محل کار مدیریت کنید. آزمون ماتریس های پیشرونده Raven، یک آزمون روانسنجی با سابقه طولانی در زمینه روانشناسی است. ازطرفی می تواند ظرفیت آموزشی آزمودنی را که در این آزمون شرکت می کند، تخمین بزند. در صورتی که در مدیریت هوش هیجانی و آزمون ماتریس به اطلاعات بیشتری نیاز دارید به سایت مافینس مراجعه کنید.
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
میانگین امتیازها: 5 / 5. تعداد رأیها: 1
کسی امتیازی ثبت نکرده! اولین نفر باشید!
-
پاسخها