5fbf590c3c980
روز
ساعت
دقیقه
ثانیه‌

صفحه اصلی

انواع آزمون های شخصیت شناسی [ 17 آزمون حرفه ای ]

انواع آزمون های شخصیت شناسی

انواع آزمون های شخصیت شناسی مختلفی وجود دارد که می‌ تواند به روشن شدن تشخیص بالینی، راهنمایی مداخلات درمانی و پیش‌ بینی نحوه واکنش افراد در موقعیت ‌های مختلف کمک کند. معمولا، روزانه به طور غیررسمی شخصیت افراد را ارزیابی و توصیف می نماییم. هنگامی که در مورد خود و دیگران صحبت می کنیم، اغلب به ویژگی های مختلف شخصیت یک فرد اشاره می نماییم. یکی از محبوب ترین آزمون ها تست هوش رِیوِن می باشد.

روانشناسان هنگامی که در سطحی منظم و علمی تر شخصیت افراد را ارزیابی می کنند، تقریباً همین کار را انجام می دهند. آنها برای انجام این ارزیابی ها از انواع مختلف تست های شخصیت شناسی استفاده می کنند. آزمون و ارزیابی شخصیت به تکنیک ‌هایی اشاره دارد که برای اندازه ‌گیری الگوهای مشخصی از ویژگی‌ هایی که افراد در موقعیت‌ های مختلف از خود نشان می‌ دهند طراحی شده‌ اند. در ادامه برخی از این آزمون های شخصیت شناسی را شرح خواهیم داد. مقالات بیشتر را می توانید با مراجعه به سایت مافینس مطالعه فرمایید.

1- آزمون DiSC

این آزمون یک ابزار ارزیابی شخصی است که هر ساله توسط بیش از یک میلیون نفر برای کمک به بهبود کار تیمی، ارتباطات و بهره وری در محل کار استفاده می شود. سازمان ‌ها و تسهیل‌ کنندگان از این پروفایل ‌ها به‌ عنوان ابزاری برای کمک به تغییرات فرهنگی استفاده می‌ کنند. آنها الهام‌ بخش تغییرات رفتاری پایدار هستند که به طور مثبت نیروی کار آنها را شکل می ‌دهد.

آزمون DiSC

2- آزمون شخصیت شناسی MMPI

پرسشنامه شخصیت شناسی چند مرحله ای مینه سوتا (MMPI) یک آزمون روانشناختی است که ویژگی های شخصیتی و آسیب شناسی روانی را ارزیابی می کند. هدف اصلی آن؛ آزمایش افرادی است که مشکوک به برخورداری از سلامت روان یا سایر مشکلات بالینی هستند. اگرچه این آزمون در ابتدا برای استفاده در جمعیت‌ های غیر بالینی طراحی نشده بود، اما می‌ توان از آن برای ارزیابی ثبات روانی کارگران در مشاغل پرخطر مانند خلبانان خطوط هوایی، پلیس یا کارگران صنعت انرژی هسته‌ ای استفاده کرد.

در حالی که امروزه این آزمون معمولاً توسط رایانه انجام می شود، این آزمون روانشناختی تقریباً همواره با مصاحبه بالینی توسط روانشناس که آزمایش را انجام می دهد، صورت می گیرد. پس از اینکه کامپیوتر نتایج آزمون را نمره گذاری کرد، روانشناس گزارشی را می نویسد که نتایج آزمون را در زمینه تاریخچه فرد و نگرانی های روانشناختی فعلی تفسیر می کند.

3- آزمون شخصیت شناسی MBTI

چنانچه تا به حال ترکیبی از چهار حرف مرموز مانند “ISTP” یا “ENTJ” را مشاهده کرده ‌اید، ممکن است برایتان جالب باشد که بدانید آنها تنها یک مخفف جدید مرسوم نیستند. این کدهای چهار حرفی، نتایج احتمالی یک ارزیابی شخصیتی 94 سوالی (ببخش یا بگیر) به نام شاخص نوع مایرز – بریگز (MBTI) هستند. این ابزار روان‌ شناختی بیش از 75 سال است که مورد استفاده قرار می گیرد.

نشانگر نوع مایرز-بریگز (MBTI) که به آن ” آزمون شخصیت مایرز-بریگز ” یا به سادگی “آزمون مایرز-بریگز” نیز می گوییم، یک پرسشنامه نیز وجود دارد. این آزمون به افراد کمک می کند شخصیت خود را با استفاده از چهار دوگانگی یا مقیاس خاص ارزیابی کنند. این چهار مقیاس عبارتند از درونگرایی – برونگرایی، حس کردن- شهود، تفکر – احساس و قضاوت – درک.

4- آزمون شخصیت شناسی MPVI

این آزمون یک آزمون درون شخصیت است که با فهرست انگیزه ‌ها، ارزش‌ ها، اولویت ‌ها (MVPI) اندازه ‌گیری می ‌شود. آزمون MPVI اهداف، ارزش ‌ها، محرک‌ ها و علایق اصلی را توصیف می‌ کند. این معیارها تعیین می ‌کنند که چه چیزی می‌ خواهیم و برای رسیدن به چه چیزی تلاش می‌ کنیم. از طریق ارزیابی ارزش‌ ها، می‌ توانید پی ببرید که این ارزش ها چه انگیزه ‌ای برای موفقیت داوطلبان ایجاد می‌ کند و در چه موقعیت، شغل و محیطی بیشترین بهره‌ وری را خواهد داشت.

5- آزمون شخصیت شناسی CPI

به مدت بیش از 50 سال، مربیان، مشاوران، روانشناسان و کارشناسان منابع انسانی به این ابزار ارزیابی قدرتمند اعتماد کرده اند که به آنها کمک می کند تا سازمان های کارآمد و سازنده تری ایجاد کنند، کار تیمی را ارتقا دهند، شایستگی های رهبری را ایجاد نمایند، و کارکنانی را پیدا کنند که به منظور دستیابی به موفقیت انتخاب  می شوند. ابزار CPI با 434 مورد، روایی و پایایی بی بدیلی را به عنوان معیاری پویا و عینی از شخصیت و رفتار افراد ارائه می دهد.

مجموعه کامل این ابزار شامل گزارش های روایی است. پروفایل های مقایسه ای آن بر اساس هنجارهای جنسیت خاص و ترکیبی مرد / زن می باشد. این پروفایل یک کیت ابزار جامع از مطالعات موردی عمیق و قابل تکرار است که نشان می دهد چگونه ارزیابی CPI می تواند در هر کسب و کار یا محیط سازمانی استفاده شود.

6- آزمون شخصیت شناسی Sznodi

آزمون Szondi یک تکنیک تصویری می باشد که از 48 عکس از انواع مختلف بیماران روانی تشکیل شده است. این 48 عکس در شش مجموعه تقسیم شده اند و از افراد خواسته می شود در هر مجموعه دو مورد که بیشتر می پسندند و دو مورد که کمتر دوست دارند را انتخاب کنند. ماده آزمایشی توسط Szondi بر اساس این نظریه انتخاب شد که ژن ‌های مغلوب نهفته به ‌عنوان نیروهای محرک ناخودآگاه عمل می ‌نمایند که واکنش‌ های انتخاب غریزی ما را هدایت می‌ کنند.

7- تست شخصیت شناسی NEO

آزمون شخصیت شناسی NEO (NEO-PI) یک ابزار ارزیابی روانسنجی است که به طور گسترده توسط کارفرمایان به عنوان بخش کلیدی فرآیند استخدام و به طور فزاینده ای به عنوان یک ابزار ارزیابی در حین کار مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنین این آزمون با نام ‌های OCEAN یا CANOE شناخته می ‌شود. مدل شخصیتی مورد استفاده در آزمون NEO-PI پنج جنبه از شخصیت را ارزیابی می‌ کند و نسخه ‌هایی برای ارزیابی شخصیت بزرگسالان، نوجوانان و کودکان دارد.

آزمون شخصیت شناسی Sznodi

8- آزمون شخصیت شناسی Keirsey

آزمون شخصیت شناسی Keirsey یک ارزیابی شخصیتی خود گزارشی است که توسط روانشناس دیوید کیرسی طراحی شد. این آزمون در سال 1978 در کتاب “لطفاً مرا درک کن” معرفی شد.

این پرسشنامه افراد را به چهار خلق و خو تقسیم می کند که کیرسی آنها را Artisan، Guardian، Idealist و Rational می نامیم. سپس هر یک از چهار مزاج به چهار تیپ شخصیتی طبقه بندی می شود که در مجموع به 16 تیپ شخصیتی ممکن منجر می شود.

9- تست شخصیت شناسی میلون

آزمون چند محوری بالینی میلون (MCMI) یک ابزار ارزیابی خود گزارشی است که برای کمک به تشخیص و درمان اختلالات شخصیت استفاده می شود.

نام میلون از نظریه شخصیت روانشناس تئودور میلون گرفته شده است. طبق تحقیقات دانش پژوهان در سال 2015 که نظریه میلون را خلاصه می کند، او شخصیت را بر اساس سازگاری های تکاملی در نظر می گیرد.

هنگامی که افراد دارای اختلال شخصیت هستند، میلون، آن را به عنوان مشکل در سازگاری می ‌داند که این مشکل در طیفی از معمولی تا اختلال قرار می گیرد.

نظریه شخصیت میلون ارتباط نزدیکی با علائم اختلالات شخصیتی موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم دارد که از آن برای کمک به پزشکان در تشخیص، طبقه‌ بندی و شناسایی سلامت روان استفاده می‌شود.

آزمون شخصیت شناسی NEO

10- آزمون شخصیت شناسی هارتمن

تست تیلور هارتمن شامل یک سری سوال است که از ابتدا برای شناسایی رنگ غالب شخصیت افراد طراحی شد. این پرسشنامه به افراد کمک می کند تا انگیزه ها، رفتارها و شخصیت کلی خود را بشناسند.

آزمون هارتمن که به صورت آنلاین در دسترس است، مجموعه ای از سوالات یا عبارات چند گزینه ای را در اختیار شما قرار می دهد. کار شما این است که به طور شهودی به سوالات پاسخ دهید و گزینه هایی را انتخاب کنید که به بهترین وجه ترجیحات، رفتارها و احساسات شما را توصیف می کنند.

11- تست شخصیت شناسی لکه جوهر رورشاخ

تست لکه جوهر رورشاخ نوعی ارزیابی تصویری است که در آن داوطلبان با نگاه کردن به 10 تصویر لکه جوهر مبهم، آنچه که در هر کدام می بینند را توصیف می کنند. سپس درمانگر پاسخ های فرد را تفسیر می کند.

این آزمون فرافکنی اغلب در فرهنگ عامه ظاهر می شود و اغلب به عنوان راهی برای آشکار کردن افکار، انگیزه ها یا خواسته های ناخودآگاه یک فرد به تصویر کشیده می شود.

12- آزمون شخصیت شناسی هالند

چنانچه شما هم مانند اغلب افراد هستید، حداقل یک بار در زندگیتان، احتمالاً از خود پرسیدید که باید وارد چه شغلی شوم؟

مطالعات مکرراً نشان می ‌دهند که رضایت شغلی، موفقیت حرفه ‌ای، عملکرد کارکنان و خطر فرسودگی شغلی به شدت با میزان همسویی یک شغل با نیازها و علایق یک فرد مرتبط است.

تست شغلی هالند، بر اساس مدل جان هالند RIASEC، می باشد و ابزاری است که نوع شخصیت و علایق منحصر به فرد شما را برای پیشنهاد مسیرهای شغلی مناسب شناسایی می کند. بیش از 60 سال، این مدل به افراد کمک کرده است تا علایق خود را با مشاغل بالقوه مطابقت دهند. این تست راهنمایی های معناداری در مورد انتخاب های شغلی ارائه می دهد.

13- تست شخصیت شناسی کالیپر

آزمون سنجش کولیپر، ارزیابی جامعی از توانایی های شناختی و ویژگی های شخصیتی داوطلب ارائه می دهد. این آزمون شامل دو بخش اصلی است که عبارتند از استدلال انتزاعی و شخصیتی. هر کدام از آنها برای ارزیابی جنبه ‌های مختلف پتانسیل یک نامزد طراحی شدند.

این آزمون یک نمایه جامع از پتانسیل شما به عنوان یک کارمند را نشان می دهد. آزمون کالیپر در مورد پاسخ های درست یا غلط نیست، بلکه در مورد درک ترکیب منحصر به فرد مهارت ها و ویژگی های شماست. به شما کمک می‌ کند تا دو نوع آزمون در ارزیابی کالیپر و مهارت ‌های لازم برای عملکرد شایسته در هر نوع را درک کنید.

14- آزمون شخصیت شناسی 16 عاملی کتل

ریموند کتل روانشناس بریتانیایی در کاوش های خود در مورد شخصیت دریافت که تغییرات در شخصیت انسان را می توان با استفاده از یک روش آماری که به عنوان تحلیل عاملی شناخته می شود، با مدلی که دارای شانزده متغیر (ویژگی های شخصیتی) است، توضیح داد. پس از این کشف، او به ایجاد و ترویج پرسشنامه 16PF ادامه داد. این آزمون از مقیاس های دامنه عمومی از مجموعه آیتم های شخصیتی بین المللی برای اندازه گیری همان ویژگی ها استفاده می کند.

15- آزمون شخصیت شناسی 6 عاملی هگزاگو

نام اختصاری “HEXACO” نشانگر شش بعد شخصیتی کلیدی ، و ارزیابی که توسط این آزمون انجام می شود عبارتند از صداقت، فروتنی، عاطفه، برونگرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی، و در نظرگیری تجربه.

افرادی که این تست شخصیت را کامل می کنند به جملاتی مانند “من اغلب پیاده روی می روم” یا “من دوست دارم تلویزیون تماشا کنم” پاسخ می دهند. سپس یک کامپیوتر نتایج را تجزیه و تحلیل می کند و به هر یک از 6 حوزه و 25 وجه دیگر امتیاز داده می شود. پاسخ ها، جمع آوری و برای اهداف تحقیق استفاده می شود.

16- تست شخصیت شناسی برکمن

راجر دبلیو بیرکمن آزمون درک اجتماعی را در سال 1951 با الهام از تجربیات دوران جنگ خود ابداع کرد. او از نزدیک متوجه شد که تفاوت‌ های فردی در ادراک بصری و بین فردی بر عملکرد خلبانان تأثیر می ‌گذارد. آزمون درک اجتماعی او، که اکنون به عنوان روش برکمن شناخته می شود، به تعیین اینکه ممکن است فرد چرا و چگونه رفتار کند، کمک می کند.

روش بیرکمن ویژگی ‌های شخصیتی مختلف را اندازه ‌گیری می ‌کند تا بینشی درباره نحوه تعامل آنها در یک محیط تیمی ارائه دهد. اگرچه برکمن مایل به درک این بود که چرا خلبانان در شرایط یکسان واکنش متفاوتی از خود نشان می دهند. این آزمون اکنون بر کمک به شرکت ها برای ایجاد تیم های موثرتر، توسعه استعدادهای خود و انجام کار بهتر طراحی شد.

17- آزمون شخصیت شناسی آیزنک

آزمون شخصیت آیزنک تجدید نظر شده (EPQ-R) توسط هانس یورگن آیزنک ابداع شد. اگرچه آیزنک رفتارگرا بود و عادت های آموخته شده را بسیار مهم می دانست، اما معتقد بود که تفاوت های شخصیتی از ارث ژنتیکی ما سرچشمه می گیرند.

بنابراین، او در درجه اول به چیزی که معمولاً مزاج می نامیم علاقه مند شد. مزاج جنبه ای از شخصیت ماست که مبتنی بر ژنتیک است و از بدو تولد یا حتی قبل از آن وجود دارد. آیزنک در ابداع یک نظریه مبتنی بر خلق و خو، امکان آموختن برخی از جنبه های شخصیت را رد نکرد، اما توجه به این موارد را به سایر محققان واگذار نمود.

کاربرد آزمون شخصیت‌شناسی در کسب‌وکار

در دنیای امروز، آزمون‌های شخصیت‌شناسی نه تنها در روان‌شناسی بلکه در کسب‌وکار نیز اهمیت ویژه‌ای پیدا کردند. این ابزارها در فرایند استخدام، شناسایی پتانسیل‌های رهبری، و بهبود ارتباطات تیمی بسیار کاربرد دارند. برای مثال، با استفاده از آزمون‌هایی مانند MBTI و DiSC، تیم‌های منابع انسانی می‌توانند شغل‌های مناسب‌تری برای افراد شناسایی کنند. همچنین، هوش مصنوعی با تحلیل داده‌های شخصیتی، به پیش‌بینی رفتارهای فردی کمک می‌کند و بازخوردهای شخصی‌سازی‌شده ارائه می‌دهد. این کاربردها ارزش آزمون‌ها را برای توسعه فردی و تیمی افزایش می دهد.

سخن پایانی

از آزمون های که در این پست اشنا شدیم، می توانید برای ارزیابی کارکنان و مشتریان خود استفاده کنید. در صورتی که نمی دانید چگونه می توانید از این آزمون ها بهره مند شوید، با مشاوران ما در سایت مافینس تماس بگیرید.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیازها: 4.5 / 5. تعداد رأی‌ها: 2

کسی امتیازی ثبت نکرده! اولین نفر باشید!

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر