مدیر باشیم یا رهبر؟ چند سال پیش، رهبران، کارآفرینان و نوآوران، نیروی محرکه راه اندازی شرکت ها بودند، در حالی که مدیران برای انجام عملیات روزانه انتخاب می شدند. اما امروزه سیستم آموزشی ما در درجه اول بر مدیریت کسب و کار تاکید دارد. همچنین این تصور در حال افزایش است که مدیریت و رهبری مترادف هستند، که دور از واقعیت است.
رهبری خلاقیت و نوآوری را ارتقا می دهد، در حالی که مدیریت کارایی و عملیات یکپارچه را در اولویت قرار می دهد. این مقاله رهبری در مقابل مدیریت و تفاوت های متمایز بین این دو حوزه را بررسی می کند.
رهبری چیست؟
رهبری ایجاد تغییرات مثبت و غیر فزاینده از طریق برنامه ریزی دقیق، چشم انداز و استراتژی است. توانمند سازی نیروی کار و تصمیم گیری انطباقی نیز به ویژگی های حیاتی رهبری اضافه می شود. اغلب، افراد رهبری را با موقعیت خود در یک سازمان مرتبط می کنند. اما رهبری هیچ ارتباطی با عناوین، مدیریت یا برنامه های شخصی فرد ندارد.
همچنین به ویژگی های شخصیتی مانند بینش بهتر یا شخصیت کاریزماتیک محدود نمی شود. رهبری بیشتر شبیه فرآیند نفوذ اجتماعی است که تلاش دیگران را برای دستیابی به یک هدف مشترک به حداکثر می رساند. رهبری همچنین، از نفوذ اجتماعی ناشی می شود و برای دستیابی به نتایج مورد نظر به نیروی انسانی نیاز دارد.
رهبر کسی است که همواره ابتکار عمل را به دست می گیرد و تلاش بسیاری برای تحقق چشم انداز مجموعه انجام می دهد. این تنها دلیلی است که اطرافیان آنها را دنبال می کنند. در ادامه این مقاله که رهبری در مقابل مدیریت را توضیح می دهد، متوجه خواهیم شد که مدیریت چیست.
مدیریت چیست؟
مدیریت به کلیه موارد مرتبط با انجام وظایف از پیش برنامه ریزی شده به طور منظم با کمک زیردستان اشاره دارد. یک مدیر به طور کامل مسئول انجام چهار وظیفه مهم مدیریت است:
- برنامه ریزی
- سازماندهی
- رهبری
- کنترل
مدیران تنها زمانی می توانند رهبر شوند که مسئولیت های رهبری را به اندازه کافی انجام دهند، از جمله برقراری ارتباط خوب و بد، ارائه الهام و راهنمایی و تشویق کارکنان به ارتقاء سطح بالاتری از بهره وری.
اما متأسفانه همه مدیران از جمله مدیران میانی نمی توانند به آن دست یابند. مسئولیت های مدیریتی اغلب در شرح وظایف مشخص می شوند و زیردستان به دلیل عنوان یا طبقه بندی حرفه ای از آنها پیروی می کنند. تمرکز اصلی یک مدیر بر تحقق اهداف سازمانی است. آنها اغلب چیزهای دیگری را در نظر نمی گیرند. با این عنوان، اقتدار و امتیاز ارتقاء، استخدام یا پاداش کارکنان بر اساس عملکرد و رفتار آنها همراه است.
تفاوت بین رهبری در مقابل مدیریت
دوباره سوالمونو میپرسیم ، مدیر باشیم یا رهبر ؟ نقش مدیریت کنترل یک گروه یا گروهی از افراد به منظور دستیابی به یک هدف مشخص است. رهبری توانایی یک فرد برای تأثیرگذاری، ایجاد انگیزه و توانمندسازی دیگران برای مشارکت در موفقیت سازمان است.
مدیریت مسئول کنترل یک سازمان، یک گروه یا مجموعه ای از نهادها برای دستیابی به یک هدف خاص است. مدیریت به این معنی است که اطمینان حاصل شود که عملیات روزانه مطابق انتظار انجام می شود. یک رهبر به منظور تعیین جهت، باید الهام بخش و با ایجاد انگیزه در تیم خود با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
رهبری نیازمند یک چشم انداز به منظور هدایت تغییر است. در حالی که مدیران بر دستیابی به اهداف سازمانی از طریق اجرای فرآیندها مانند بودجه بندی، ساختار سازمانی و کارکنان تمرکز می کنند، رهبران بیشتر به فکر آینده و استفاده از فرصت ها هستند.
می توان همزمان مدیر و رهبر بود. اما به خاطر داشته باشید که تنها به این دلیل که یک نفر یک رهبر عالی است به این معنی نیست که یک مدیر عالی خواهد بود یا برعکس. بنابراین، چه عواملی این دو نقش را متمایز می کند؟ با پیشروی در این مقاله رهبری در مقابل مدیریت، این عوامل را بررسی می کنیم.
-
تفاوت در بینش
باید بدانید که تمامی رهبران بینش گرا هستند. آنها مسیرهایی را برای برتری در رشد سازمانی تعیین می کنند. رهبران همواره بررسی می کنند که سازمانشان کجا قرار دارد، تصمیم دارند به چه هدفی دست پیدا کنند، و چگونه می توانند با مشارکت تیم خود به این هدف برسند.
در مقایسه، مدیران برای دستیابی به اهداف سازمانی با اجرای فرآیندهایی مانند بودجه بندی، ساختار سازمانی و نیروی انسانی اقدام می کنند. چشم انداز مدیران به استراتژی های اجرا، برنامه ریزی و سازماندهی وظایف برای دستیابی به اهداف تعیین شده توسط رهبران محدود می شود. با این حال، هر دوی این نقش ها در زمینه محیط های تجاری به یک اندازه مهم هستند و نیاز به تلاش های گروهی دارند.
-
سازماندهی در مقابل همسویی
قبل از اینکه بدانیم مدیر باشیم یا رهبر، باید بدانیم مدیران با استفاده از فعالیت های هماهنگ و فرآیندهای تاکتیکی به اهداف خود دست پیدا می کنند. آنها اهداف طولانی مدت را به بخش های کوچک تقسیم می نمایند و منابع موجود را برای رسیدن به نتیجه مطلوب سازماندهی می کنند.
از سوی دیگر، رهبران بیشتر به چگونگی همسویی و تأثیرگذاری بر افراد اهمیت می دهند تا اینکه چگونه کار را به آنها واگذار کنند. آنها با کمک به افراد در تجسم عملکرد خود در یک زمینه گسترده تر و امکان رشد آتی که تلاش های آنها ممکن است ایجاد کند به این امر نایل می شوند.
-
تفاوت در پرسشگری ها
یک رهبر می پرسد چه چیزی و چرا، در حالی که یک مدیر بر روی سؤالات چگونگی و زمان تمرکز می کند. برای اجرای عدالت در انجام وظایف خود به عنوان یک رهبر، ممکن است اقتدار خود برای تغییر تصمیماتی که ممکن است به نفع تیم نباشد را زیر سوال برده و به چالش بکشد. در صورتی که یک شرکت با مانعی روبرو شود، یک رهبر است که می تواند پیش قدم شود و بپرسد، ما از این موضوع چه آموختیم؟ و چرا این اتفاق افتاده است؟
از سوی دیگر، مدیران ملزم به ارزیابی و تحلیل شکست ها نیستند. شرح شغل آنها بر پرسیدن چگونگی و زمان تأکید دارد که به آنها در اطمینان از اجرای صحیح برنامه ها کمک می کند. آنها ترجیح می دهند وضعیت موجود را بپذیرند و هیچ تلاشی برای تغییر آن نمی کنند.
-
موقعیت در مقابل کیفیت
مدیر نقشی است که اغلب به یک شغل خاص در ساختار یک سازمان اشاره دارد، در حالی که اصطلاح رهبر تعریف مبهم تری دارد. رهبری در نتیجه اقدامات شما ظاهر می شود. چنانچه به گونه ای رفتار کنید که دیگران را تشویق نمایید تا بهترین کار را انجام دهند، رهبر هستید. فرقی نمی کند عنوان یا موقعیت شما چیست. از سوی دیگر، مدیر یک عنوان شغلی است که با مجموعه ای ثابت از مسئولیت ها همراه است.
شباهت های بین رهبری و مدیریت چیست؟
به طور کلی، راه های بسیاری وجود دارد که از طریق آنها می توان مدیریت و رهبری را مقایسه کرد. هر دو به تعیین اهداف، ارائه استراتژی هایی برای رسیدن به آن و پیگیری توسعه نیاز دارند. هر دو خواستار همکاری با دیگران، ارتباط موثر، تصمیم گیری، حل مسئله، تفکر استراتژیک و مسئولیت پذیری به منظور دستیابی به موفقیت می باشند.
مدیران و رهبران مسئول جمع آوری داده ها، سنجش گزینه ها و تصمیم گیری هایی هستند که به نفع تیم یا شرکتشان باشد. علاوه بر این، آنها باید مسئولیت اعمال خود را بپذیرند و در مورد آنها صادق باشند. به طور بین اینکه مدیر باشیم یا رهبر ، مستلزم ترکیبی از این مهارت هاست، زیرا آنها ویژگی های اساسی زیادی دارند.
مدیران چه می کنند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم مدیر عضوی از یک سازمان است که مسئولیت انجام چهار وظیفه مهم مدیریت را دارد: برنامه ریزی، سازماندهی، رهبری و کنترل. اما آیا همه مدیران رهبر هستند؟
متأسفانه همه مدیران رهبر نیستند. برخی از مدیران ویژگی های رهبری ضعیفی دارند و کارمندان از دستورات مدیران خود پیروی می کنند زیرا آنها موظف به انجام آن هستند، نه لزوماً به این دلیل که تحت تأثیر رهبر قرار دارند.
رهبران چه می کنند؟
تفاوت اصلی بین مدیریت و رهبری این است که رهبران لزوماً یک موقعیت مدیریتی ندارند. به بیان ساده، یک رهبر نباید یک شخصیت معتبر در سازمان باشد. یک رهبر می تواند هر فردی باشد.
بر خلاف مدیران، رهبران به دلیل شخصیت، رفتار و اعتقاداتشان دنبال می شوند. یک رهبر شخصاً روی کارها و پروژه ها سرمایه گذاری می کند و سطح بالایی از اشتیاق به کار را نشان می دهد. رهبران علاقه بسیاری به موفقیت پیروان خود دارند و آنها را قادر می سازد تا به اهداف خود برسند. اینها لزوماً اهداف سازمانی نیستند.
سخن آخر
روش های مختلفی برای ارتقای توانایی های مدیریت و رهبری برای اینکه مدیر باشیم یا رهبر وجود دارد. یک روش این است که به دنبال برنامه های آموزشی رسمی، مانند برنامه های توسعه مدیریت یا دوره های تجاری باشید. روش دیگر شرکت در کارهای داوطلبانه، دوره های کارآموزی یا پروژه ها به عنوان رهبر برای کسب تجربه در دنیای واقعی است. همچنین یافتن زمینه هایی برای بهبود با درخواست بازخورد از مربیان، همسالان و همکاران می تواند مفید باشد.
توسعه خودآگاهی و هوش هیجانی نیز می تواند توانایی های رهبری و مدیریت را بهبود بخشد. همگامی با روندهای صنعت و شبکه سازی با دیگر متخصصان نیز می تواند فرصت هایی را برای دریافت بینش های جدید و یادگیری از دیگران ایجاد کند. تمرین، بازخورد و یادگیری مستمر برای توسعه مهارت های رهبری و مدیریت موثر ضروری است.
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
میانگین امتیازها: 1 / 5. تعداد رأیها: 1
کسی امتیازی ثبت نکرده! اولین نفر باشید!
پاسخها